Post Top Ad

Post Top Ad

Friday, 21 July 2017

12:55:00

A Day Trip to Hatyai and Songkhla, Thailand

No automatic alt text available.

Semasa hari raya ketiga yang lalu, saya berpeluang ke Thailand lagi. Kali ini ke Hatyai sekali lagi dan ke Songkhla buat pertama kali. Tapi hanya lah a day trip sebab kemudian saya terus ke Perlis. **Tapi untuk trip kali ni jangan tanya mengenai kos ya hihi sebab kali ni kos ditanggung**

Image may contain: 1 person, outdoor

Sementara menunggu van sewa sampai di immigration Padang Besar.

Image may contain: 3 people, people sitting

Kali ini saya mendapatkan khidmat van sewa. Harga van sewa nanti saya akan update dengan lebih details. Driver kami, Han yang bertanggungjawab membawa kami ke tempat tempat lawatan untuk trip kali ini. Kiranya, kali ni ikut sahaja lah ke mana di bawa.

Image may contain: 2 people, people standing, sky, tree, cloud, outdoor and nature

Sampai je di Hatyai, kami berhenti untuk bersarapan dahulu di sekitar Hatyai. Jangan risau, di Hatyai ni masih banyak makanan halal.

Image may contain: one or more people, drink and indoor


Cable Car, Hatyai City

Image may contain: sky, tree and outdoor

Tempat pertama lawatan saya adalah di Cable Car, Hatyai City. Di sini pelawat berpeluang mencuba cable car. Kalau kepada sesiapa yang ada masalah gayat tu, jangan risau, anda masih boleh bersiar siar di sekitar kawasan tersebut kerana masih terdapat temple di situ. Boleh lah masuk dan melawat. Nak masuk tu boleh, tapi jaga adab lah. Ya lah, tempat sembahyang orang lain kan =)

Image may contain: 1 person, cloud, sky and outdoor

Image may contain: cloud, sky and outdoor

Image may contain: one or more people, cloud, sky, outdoor and nature

Tempat ini berada di atas bukit. Jadi, anda boleh melihat pemandangan luas dari atas bukit ini. Seeloknya, pergi sebelah petang lah. Tak panas. Saya pula pergi memang tengah panas terik hahaha silap lah!

Image may contain: cloud, sky and outdoor

Image may contain: 1 person, outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, cloud, sky and outdoor

Image may contain: indoor

Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting and shoes

Image may contain: cloud, sky and outdoor

Image may contain: 1 person, cloud, sky, mountain, outdoor and nature


Chang Puak Camp, Hatyai

Image may contain: 1 person, standing and outdoor

Tempat kedua pula, saya ke Chang Puak Camp, Hatyai. Di sini agak menarik, kerana di sini anda berpeluang untuk mencuba pelbagai aktiviti menarik seperti:

Image may contain: plant and outdoor

Di sini juga, kalau bagus, anda datang pada waktu petang sebab agak redup untuk beraktiviti kalau tidak.....Memang terbakar lah!

Image may contain: 2 people, people sitting

Image may contain: car, sky and outdoor

Image may contain: cloud, sky and outdoor


Floating Market, Hatyai


Image may contain: 8 people, people smiling

Siap ada uniform ni semua hahaha!

Diingatkan, Floating Market ni hanya dibuka pada sebelah petang sahaja, jadi jangan pergi waktu pagi pula ya memang tak buka lagi. Ni antara spot yang best untuk lepak kalau ke Hatyai. Selain best dapat bershopping, sebab terdapat banyak gerai yang menjual barangan, di sini juga terdapat pelbagai jenis juadah yang harus dicuba!

Tapi tengok juga lah tahap keyakinan halal nya. Kena pandai pandai lah ya memilih. Kemudian masa saya datang, terdapat pentas di mana ada persembahan nyanyian. Boleh lah duduk lepak di gazebo gazebo yang disediakan di situ. Jangan risau, ada banyak gazebo, tak perlu risau tak ada tempat duduk. Kalau petang petang memang layan dengan cuaca yang redup. As usual, barangan boleh dikatakan murah lah juga.

Image may contain: 2 people, people smiling, sky, tree and outdoor

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, sky and outdoor

Sempat lah jejak kasih dengan ex officemate di sini sebab dia memang tinggal di Hatyai.

Image may contain: 1 person, outdoor

Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting, hat, food and outdoor

Wajib lah try air dalam buluh ni hah

Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: outdoor

Image may contain: sky, cloud and outdoor

Seterusnya saya meneruskan perjalanan ke Songkhla pula. Hah....Di sini merupakan tempat favorite saya.


Samila Beach, Songkhla

Pantainya yang cantik dan tenang. Fuhhhh memang layan lah kalau petang petang duduk melepak kat sini! Dah semua tempat nak kena pergi petang ni....Mana satu nak pergi kan? So, dengan panas terik, tengah tengah hari buta saya ke sini hahaha masak lah berjemur! Saya tak kisah pun soal panas ni sebab saya memang berkulit gelap hahaha so tak ada hal lah setakat berpanas!

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, sky and outdoor

Bila suruh driver snap kan...Hmmmm memang tahap legam dia bagi muka aku!

Image may contain: 1 person, sky and outdoor

Image may contain: one or more people, ocean, sky, beach, outdoor, water and nature

Image may contain: 1 person, smiling, riding a horse, sky, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, sky, tree, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, people riding horses, people standing, ocean, sky, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, people standing, ocean, sky, outdoor, water and nature

Image may contain: 1 person, smiling, standing, ocean, sky, tree, outdoor and nature

Setelah seharian berpusing pusing, last spot kami, kembali ke bandar Hatyai. Apa lagi, shopping lah last, perhabiskan duit!

Image may contain: one or more people, car and outdoor

Image may contain: one or more people and outdoor

Letih sangat lah tu sampai melepak duduk tepi kaki lima hahaha! Duduk duduk ni terus teringat pengalaman 2 tahun lepas dengan sahabat saya ketika sesat di tengah bandar Hatyai ni. Memori betul! Boleh baca pengalaman kami di sini juga : www.saudari.com (entry pertama) dan www.saudari.com (entry kedua)

Image may contain: 1 person, smiling, sky, car and outdoor

Image may contain: 1 person, smiling, outdoor
11:40:00

Trip ke Jepun (Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara)

Pasti ramai yang menyimpan impian untuk melawat ke negara matahari terbit, Jepun kan?. Secara jujur, Jepun menjadi antara destinasi impian saya sejak dulu lagi. Kata orang, ini rezeki terpijak, di mana saya telah berpeluang untuk menjejakkan kaki ke nagara berteknologi tinggi itu pada 27 Febuari sehingga 7 March lalu.

Walaupun berpeluang berada di sana selama 9 hari, namun saya boleh kata kan, memang tak cukup masa tersebut untuk meneroka bumi Jepun ni yang memang besar! Jika diberi peluang, saya pasti akan kembali ke sana semula.

Belum sempat nak publish keseluruhan entry mengenai trip ni. InsyaAllah akan dipublish tidak lama lagi sebelum saya ke Korea. *Full entry akan dipublish di blog sahabat saya www.pojiegraphy.com * Ni diselitkan beberapa gambar sepanjang trip saya di sana.

Image may contain: 2 people, people smiling, night and outdoor

Image may contain: 1 person, outdoor

Image may contain: 2 people, sky and outdoor

Image may contain: one or more people and indoor

Image may contain: 1 person, outdoor

Image may contain: sky, cloud, mountain, outdoor and nature

Image may contain: sky, tree and outdoor

Image may contain: sky, grass and outdoor

Image may contain: sky, cloud and outdoor

Image may contain: outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, outdoor and nature