Post Top Ad

Post Top Ad

Sunday, 12 July 2015

Labore et Honore (PART 2)




Lahirnya pemimpin pemimpin hebat di MSAB EC sudah pasti yang menjadi tulang belakang kejayaan mereka ialah para guru yang telah mencurahkan ilmu kepada mereka. Terima kasih cikgu. Jasamu dikenang selamanya.


Guru guru tingkatan enam MSAB EC.


Ayahanda (Mantan pengetua maktab) bersama barisan kapten maktab. (lima lagesi kapten)

Dari kiri :

2) Captain Lim Mao Fong yang kini menyambung pengajian di  -



4) Captain Amirul Hafiz yang kini menyambung pengajian - 
University of Southamptom



1) Captain Amirul Hakim baru sahaja menamatkan pengajian di -
University of Cambridge


3) Captain Ian Hannibbal Liang yang kini menyambung pengajian - 
Bachelor of Laws (LLB) at Multimedia University Melaka



5) Captain Lucas Choe yang kini menyambung pengajian - 
 Physics at University Of Queensland, Australia



(Amirul Hafiz merupakan adik kepada Amirul Hakim)



Semasa zaman aku, aku hanya pernah berada di bawah captain Lim Mao Fong dan Captain Ian Hannibal.



Gambar sampingan :


Kanan Lucas - Iqbal Harith Liang (Iqbal merupakan adik kepada ian. Kini Iqbal melanjutkan pengajian di UiTM Shah Alam untuk Asasi Undang-Undang)



(Para pengawas lelaki akan memakai songkok berwarna hijau tua dengan lilitan reben kuning. (Bagi membezakan pengawas dan pelajar biasa) selalunya dipakai pada hari jumaat yang dipadankan dengan pemakaian baju melayu beserta samping khas maktab)




(EC sangat menitik beratkan disiplin para pengawas. Pengawas haruslah sentiasa kemas. Yang lelaki digalakkan untuk membotakkan kepala ketika di zaman captain Mao Fong. Mao Fong memang agak tegas ketika zamannya).



(Pengawas junior tidak disediakan blazer. Hanya untuk senior).


Seperti sekolah lain, Maktab juga mengarahkan setiap pengawas dibahagi mengikut pembahagian tugas.Setiap pengawas akan ditugaskan di tempat yang berbeza setiap minggu mengikut jadual yang telah disediakan. 


GATE UTAMA / GATE HADAPAN

sportcheck akan diadakan pada setiap hari. Setiap kali pelajar mahu masuk ke sekolah. Setiap seorang pengawas akan menarik setiap seorang pelajar. Dari pemakaian hingga ke beg pelajar akan disportcheck. Pada jam 7.15 pagi, pagar akan mula ditutup, dan pelajar hanya akan dibenarkan masuk seorang pada satu masa. Dan nama akan dicatat jika lewat. 

(Alaa tapi student ni bijak, pasti lepas daripada sportcheck!)


GATE BELAKANG

Hah gate belakang ni selalunya digunakan oleh pelajar yang tinggal di hostel. Sebab dekat. Selain itu, pelajar yang datang naik bas pon selalu menggunakan gate ni.

(Ni gate favorite aku bila bertugas!)




GATE HADAPAN

Gate ni hanya digunakan olrh guru dan pekerja sahaja. Pintu utama untuk kereta masuk



KANTIN

Seperti gate, setiap pagi dan masa rehat, pengawas juga ditugaskan untuk menjaga pelajar. Pengawas diberi dua pilihan sama ada untuk keluar awal atau naik kelas lambat untuk bertugas.




Lencana maktab adalah berbeza untuk Kapten, naib kapten, timbalan kapten, pengawas dan pelajar.


(Timbalan kapten - Daniel, Naib kapten - Siew Qi, Kapten - Ian Hanibbal Liang)



(Blazer aku dah bagi pada junior, tie masih aku simpan. Satu tie pelajar biasa, satu tie pengawas)



Bersama bekas bekas pelajar Maktab yang sangat cemerlang! 
(Syafiq Zaini & Justin Low)
Straight A's semua exam!




(Edwin Ho & Aqillah)


(Luqman & me)


(me & Matin Mujib)


(Nabil)



Kalau dah lelaki tu...memang kretif lah..botol lah, tong cat semua pakai..tong sampah


Gabungan Indian,Cina, Kadazan


Hahaha aku ingat lagi masa ni! Junior junior duk ngikut je yang senior senior ni nyuruh dorang!


(Lim & me)















Si kembar yang juga jiran aku  (Rafii Kamaluddin & Afiq Kamaluddin)




(Me & Justin Low (Jlo) )

Yang aku cukup puji sekolah ni, which is, sekolah ni sangat 1 Malaysia. Kami digalakkan untuk berkawan dengan bangsan lain. Exchange student pon ada. Masa tahun aku, ada seorang, Ben, dari German. Kami semua bangsa jadi kawan baik. Lebih daripada kawan pon ada! sebab tu aku tak heran kalau dengan cina couple dengan india, india couple dengan melayu ke apa lah semua. Sebab aku selalu tengok depan mata.














No comments:

Post a comment