Post Top Ad

Post Top Ad

Sunday, 2 August 2015

Persediaan untuk menjadi backpacker


“The world is a book, and those who do not travel read only one page”

Hidup ni hanya sekali, so kenapa kita nak habiskan perjalanan hidup kita dengan tanpa berbuat sesuatu kelainan untuk diri kan?.

 Travel mungkin satu cara untuk kita keluar melihat dunia baru dan mencari sesuatu yang tidak pernah kita temui dalam kehidupan kita sebelum ini.

Oh first of all, soalan pertama daripada kenalan mesti…

"Macam mana kau boleh lepas? macam mana nak dapat permission pergi travel sendiri ni...lagi –lagi perempuan..macam mana nak cakap dengan parents?"

So here some tips, mana tahu boleh diguna pakai.



Pengalaman travel as backpacker bukan lah semudah yang disangkakan. Tapi tidak juga seteruk yang dibayangkan!


1.Buat research



Kepada sesiapa yang baru berniat untuk mencuba kali pertama menjadi backpacker adalah digalakkan untuk membuat ‘research’ terlebih dahulu mengenai destinasi yang kamu mahu tuju. 

Yang paling penting, kamu sudah ada target destinasi yang tepat.

 Jangan sekejap berubah-rubah sebab susah nanti asik nak kene tukar ‘tajuk research’ je. 

Make sure kamu kaji lah sedikit mengenai kawasan destinasi tersebut seperti di mana lokasi airport, tempat tinggal kamu nanti (hotel), tempat makan (paling penting!), tempat lawatan yang paling menarik.

Takut kalau tak buat research terlebih dahulu, mahu huru-hara segala plan kan! 

So rajin-rajin kan lah diri melawat blog-blog backpacker untuk mendapatkan beberapa tips berguna. 




Blog merupakan medium paling mudah untuk kita membuat rujukan mengenai sesebuah percutian.


2.Bajet

Bila dah buat research baru lah boleh tahu, berapa bajet yang harus dikeluarkan untuk percutian kamu. 

Dari hotel, pengangkutan, makanan dan paling penting, duit masa kecemasan harus disediakan juga! 

Well, kita tak tahu apa akan jadi walaupun selepas kita yakin kita dah buat well preparation kan.

Untuk tempat penginapan tak kira lah hotel/ hostel/ homestay/ chalet ke, yang penting kamu memilih yang terbaik. 

As backpacker, sebenarnya lebih kepada ‘cukup lah sekadar ada’

Backpacker selalunya akan mencari tempat penginapan yang paling murah!

Backpacker ni lebih ringkas dan mudah.

 Kalau di Krabi memang famous dengan penginapan di hostel dan hotel murah. Walaupun murah, tapi hotel di sini boleh dikategorikan sebagai selesa!.




Kepada sesiapa yang baru mahu memulakan langkah sebagai backpacker, aku rasa, Thailand merupakan antara detinasi terbaik.

 Kerana percutian di Thailand seperti Krabi menawarkan percutian bajet. Sangat berpatutan kepada kamu.


3. Solo backpacker atau bersama geng?



Ada sesetengah memilih untuk backpacker secara solo ada juga mencari teman untuk backpacker bersama. 

Masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya.

Untuk solo backpacker memang sesuatu yang sangat mencabar kerana kamu harus melalukan segalanya secara sendirian. 

Benda kecil pun tak boleh terlepas pandang ok! 

Contohnya, pasal nak masuk toilet pon kena bawa segala barang-barang segala bag sebab tak ada orang boleh tengokkan. Nak suruh orang lain hmmm faham-faham lah segala risiko.

 Tapi yang bestnya, kamu boleh belajar berdikari. Segala kemungkinan dihadapi sendirian. 

Bila dah balik tu, dah berjaya backpack solo, pehhh kepuasan pasti dirasai!

Untuk nak backpacker bersama kawan atau berkumpulan, benda paling penting adalah make sure, dapat kawan yang memang satu kepala! 




Bukan apa, kalau dapat kawan yang tak berapa nak ngam nanti payah sebab sepanjang percutian harus bersama mereka.

 Semasa macam ni lah kawan tu nak jaga kita, kita nak jaga kawan kita. 

Saling menjaga. Jangan lah dapat kawan yang nak kene ikut kepala dia je nanti. Yang paling penting melalui pengalaman aku as backpacker, as partner, korang kene lah give and take.

 Contohnya, jangan lah berkira sangat.

 Kalau naik transport macam tuk tuk ke “ehh tak apa, aku bayar” 
kalau pergi makan “malam ni aku bayar”
 atau “Tak ada duit kecil lah, pinjam dulu boleh?”. 

Cuba sekali sekali tawarkan macam tu. Baru lah rasa susah senang sama-sama sepanjang percutian.

 Nanti tak adalah orang serik dengan kita kan?.


4. Barang yang perlu dibawa

Nama pun backpacker, so jangan lah bawa berderet-deret luggage pulak, terutama perempuan!. (Tengah cakap dengan cermin ni) 

Perempuan dan barangan yang banyak memang tak dapat dipisahkan. 

Tapi cuba kali ini bawa hanya yang perlu sahaja

Utamakan yang penting terlebih dahulu.



 Bawa pakaian yang mencukupi dan DIPERLUKAN sahaja. Pandai-pandai lah bajet berapa helai. 

Tapi kalau aku, memang tak lah nak tukar baju banyak kali. Pakai je banyak kali selagi tak ada bau dan tak kotor hahaha sebab tahu tak bawa baju banyak.

 Kasut dan selipar adalah wajib bawa dua-dua. 

Kasut tu jangan lah pula kasut heels. Kamu tu nak meneroka banyak tempat, so bagusnya bawa sneakers atau kasut sukan je. Selesa dan mudah. Tak melecet. 

Selipar pun wajib sebab ada masanya nak kena guna. Macam time nak main air dekat pantai jangan lah pula pakai kasut, dah lah itu one and only je kamu bawa, karang basah lencun, apa pun tak boleh.

Selain itu, ubat-ubatan pun adalah sangat penting! 

Terutama kepada sesiapa yang ada semput tu. Inhaler adalah nyawa anda! Bukan senang nak tiba-tiba cari ubatan di kawasan yang kamu sendiri tak familiar. Panadol dan minyak angin ok pack sekali.

Hah paling penting, bawa lah sedikit bekalan makanan! Roti pon jadi lah. 

Dalam keadaan kecemasan pasti sangat berguna!.

Yang terakhir….Paling penting dan sangat tak bermakna percutian kamu kalau tak ada. 

Sudah pasti kamera dan buku nota! 






Siapa je yang pergi bercuti dan tak nak merakamkan detik indah tu kan. So kamera adalah sangat penting untuk perjalanan kamu. 

Adalah tidak lengkap jika kamu as backpacker tapi tiada buku nota. Sebab kamu pasti akan catat semua pengalaman kamu. Daripada perjalanan sehingga lah ke bajet. Semua adalah penting untuk dicatat bagi membuat postmortem di akhir perjalanan nanti.


5. Duit tukar

Duit pasti lah keperluan paling utama yang harus dibawa!

 So make sure before memulakan perjalanan, kamu dah tukar duit di money changer.

 Adalah lebih baik tukar di negara sediri terlebih dahulu. 

Kalau rasa rate di negara sendiri agak mahal, at least tukar juga walaupun amount yang sikit. 

Sebab sampai-sampai mesti dah nak kena guna sikt duit untuk teksi ke kan?. So kena lah ada sedikit duit tukar.

CREDIT PHOTO TO : www.pojiegraphy.com






3 comments:

  1. Good tips! Looking forward for our next trip. Kali ni lebih banyak aktiviti menarik mungkin! Hahaha

    ReplyDelete
  2. sy budak baru belajar. Thanks :) yeahh tak sabar!

    ReplyDelete
  3. SUDAH BEKERJA KERAS TETAPI PENGHASILAN MASIH BELUM CUKUP ?
    ANDA BUTUH PENGHASILAN TAMBAHAN ?
    KAMI HADIRKAN SEBUAH SITUS ONLINE GAMES TERPERCAYA ITUCASINO

    Pelayanan yang Ramah, Cepat dan Online 24 Jam Non STOP

    ==> MINIMAL DEPOSIT 25rb DAN WITHDRAWAL 50rb <==

    ==> Bonus Sportsbook Menarik <==
    Promo Bonus Komisi Sportsbook 0.25-1%a

    ==> 100% LIVE BACCARAT, ROULETTE, DRAGON TIGER, SICBO, BLACKJACK <==

    ==> Komisi Rollingan Tertinggi Yang Pernah Ada <==
    BACCARAT 1%
    ROULETTE 1%
    SICBO 1%
    DRAGON/TIGER 1%
    BLACKJACK 1%

    ==> KENYAMANAN TRANSAKSI <==
    Transaksi dapat dilakukan melalui :
    Bank BCA, BNI, BRI, CIMB, DANAMON & PERMATA
    Transaksi dapat dilakukan 24 Jam, sesuai jam Online Bank yang bersangkutan

    TERSEDIA DEPOSIT VIA PULSA ( XL & TELKOMSEL )

    TERSEDIA DEPOSIT VIA OVO & GOPAY

    Untuk Info pendaftaran, silakan hubungi kami di :
    * Whats App: +855 1733 7630
    * Live Chat : ituCasino
    * Line ID: ituCasino
    WeChat ID: ituCasino57

    ReplyDelete