Post Top Ad

Post Top Ad

Tuesday, 23 June 2015

08:09:00

Newsroom

Newsroom atau bilik berita merupakan tempat di mana seorang wartawan akan bekerja. Untuk semester kali ini kami telah dibiasakan dengan keadaan newsroom yang sebenar. Di mana kami akan bekerja sebagai seorang wartawan dengan dipantau oleh seorang editor. Bagus juga kami didedahkan dengan keadaan sebenar dengan lebih awal. Kali ni dah tak ada dah hubungan pelajar dan pensyarah. Kali ini hubungan antara wartawan dan editor.


Semasa kelas Broadcast Journalism.


Membuat pemerhatian rakaman yang sedia ada untuk dijadikan rujukan sebelum kami melaksanakan tugasan terakhir kami iaitu untuk menghasilkan segmen berita sendiri.



Selain belajar penyiaran, kami juga di ajar tugasan di balik tadbir di mana kami diajar cara untuk menghasilkan script berita untuk TV dan juga Radio. Ehemm..Tak ada orang macam kami, berita tak akan bersiaran ya! hahaha!

macam mana bentuk script tu? 



Di atas ni contoh script untuk berita TV


Yang ini pula untuk berita radio.


Semasa Kelas Newspaper editorial

Untuk kelas newspaper editorial pula kami ditugasakan untuk menghasilkan surat khabar keluaran kami sendiri. Termasuk web portal akhbar kami secara online.


 Kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan. Untuk project kali ini kami digabungkan dua kelas which is class kami A dan class C. 

Disebabkan kelas aku pelajarnya sikit, so kami dapat sikit je pecahan. 


Ni muka editor editor setiap desk (ketua bagi setiap meja) memang saja pilih semua lelaki. Baru gentlemen kan!


Meja sukan (Sport desk). 

"Kami lah pemburuh berita berita sukan di arena anda!"

Sport Editor :
Muhammad Khairul Hakimi Abdullah

Sport Journalist :
 Fakhruldin Abdul Hadee
Raja Sheril Ameera Raja Nahar Shihim
Anis Adrina Md Noor
Caroline Sari @ Salippino
Ainul Mardiah Mohd Zaini



Meja Hiburan (Entertaiment Desk)

"Jaga jaga...ada mata yang memerhati!"

Entertaiment Editor : 
Mohd Zharif Osaman

Entertaiment Journalist:
Nurul Syazwani Bustamam
Syaza Syafiqah Sapudin
Nur Syafikah Shahrom



Meja Perniagaan (Business Desk)

Business Editor :
Muhammad Aqashah Ghazali

Business Journalist : 
Mohd Amirol Amin Abu Bakar
Norasyidah Ibrahim
Nor Fatihah Ismail
Nur Wani Zaini
Nur Wahida Khairol Anuarshah
Nur Eliza Omar


Meja grafik (Graphic Desk)

Leader of Graphic Editor : 
Mohd Shahril Fawzy Suhaili

Graphic editor :
Amni Ahmad

(Desk graphic ni lain sikit. Sebab mengabungkan dua kelas untuk kerjasama. I'm not sure ada berapa orang untuk desk ni. For sure desk ni diketuai oleh Shahril from my class. And desk ni buat hal dorang sendiri. Tak bergabung sangat dengan kami. Sebab kami bahagian berita. Dorang pula terlibat di bahagian graphic).

Kami ditugaskan untuk mencari berita berita terkini selama 14 minggu di sekitar Shah Alam dan UiTM mengikut meja kami masing masing. So kepakaran memang berbeza setiap meja. Setiap meja melalui pengalaman yang berbeza. Malah setiap wartawan yang daripada meja yang sama pon melalui situasi yang berbeza.

Setiap minggu kami memang SANGAT busy. Memang weekend pon tak ada rest sebab weekend tu lah kami ambil peluang untuk keluar mencari berita. Masa tu lah kami nak kene pergi event, PC, interview segala macam lah untuk dapatkan berita. Ada masanya kami tak hadir ke class ni sebab berkejar ke lokasi untuk cari berita. Tapi kami tetap dikira hadir sebab keluar membuat tugasan class tu. Ke sana ke mari lah dengan camera, notebook & pen and phone untuk record interview.

Gigihlah duk update sana sini mencari berita termasuk dari internet, kawan kawan semua. Untuk pastikan ada sumber berita.

Memang agak payah juga untuk menghasilkan final project kali ni. Classmate tau tau lah ya! opps!







Monday, 22 June 2015

14:46:00

Broadcast Journalism (Standupper)

Sebagai pelajar journalism (kewartawanan), kami bukan sahaja dilatih dengan pen dan kertas untuk menulis atau dengan keyboard atau keypad. Kami juga dilatih untuk berdiri di hadapan screen untuk bercakap. Hah entry kali ni nak cakap pasal pengalaman membuat 'standupper' atau laporan berdiri di lapangan kalau bahasa melayu nya lah. Untuk class Broadcast Journalism kali ni, agak lain sikit. Sebab kami sendiri diberi peluang untuk membuat standupper secara langsung. Fuhhh!


Ketaq lutut ni! dah lah nama aku termasuk dalam 1st round punya group. Mau tak nervous..Sebab yang lain belum buat lagi then kau antara yang terawal yang kene buat. At least kalau 2nd round ke, boleh juga tengok orang lain buat dulu kan.



Ewahhh masing masing kemain! 
Sebenarnya masa kelas sebelum ni, kami telah diarahkan oleh lecturer untuk berpakaian kemas dan make up lah sikit kan. Kata nak masuk screen kan! Harus lah..si jejaka pon gatai gatai sibuk pi touch up make up..Pakai bedak lipstick bagai! Well said...Kalau hangpa daripada industri ni, itu pekara biasa yang langsung tak pelik pon. Sebab pemberita yang lain memang pakai make up pon. Lelaki ke perempuan ke semua pakai. Sepanjang kau dalam office lah kena pakai sampai habis masa kerja. Kalau tak percaya pergi lah mana mana tv station then tengok broadcast journalist dia.



Kami disedikan beberapa script.. Cuma pilih sahaja. Tapi setiap seorang wajib baca 2 script. Which is in malay and english. 



Kami diberikan masa sekejap untuk membaca script. Biasa kan lidah tu dulu! kemudian dipanggil nama dan terus amik mic and diri depan camera. Jangan panic sangat. Kau boleh je baca script tu sebab akan ada seorang yang scrol script tu. Seorang lagi akan bertugas sebagai cameraman. So kerja ni memang dinilai secara individu tapi kami tetap memerlukan kerja berkumpulan. Intonasi dan sebutan adalah pekara pertama yang dinilai oleh lecturer kali ni.


Sementara menunggu turn kan..Selfie itu wajib!

Gambar kenangan setelah selesai tugasan.

Alhamdulillah...Semua berjalan lancar pada hari itu. Semua dapat selesaikan tugasan dengan baik. Tapi untuk tugasan kali ni, sayangnya, Pojie tak dapat join. Sebab masa ni dia dah di Europe. Europe trip dia. So kurang seorang.



Seorang pensyarah yang sangat berdedikasi dan tegas dengan tugasan beliau.
Siapa student journalism sahaja yang kenal benar siapa beliau. Sikap tegasnya memang terkenal di Fakulti MASSCOMM. 
Tapi beliau seorang yang sangat dihormati. Dah ramai wartawan terkenal hari ini yang telah berjaya beliau lahirkan hasil tunjuk ajar beliau. Pergi lah station mana pon..organisasi mana pon, pasti ada sahaja bekas student beliau. Pasti ada yang kenal beliau.
Aku bersyukur kerana berpeluang belajar dengan beliau untuk 2 semester. Hampir setahun. Lepas ni lagi 2 semester beliau akan bersara. So memang RUGI siapa yang tak belajar dengan beliau. Walaupun garang! we love you so much DR!