Post Top Ad

Post Top Ad

Saturday, 28 May 2016

Pusat Pemborong Pakaian di Jakarta, Indonesia

Sekarang dah banyak sangat baca isu keselamatan di Vietnam yang semakin diragui. Jadi, bila dah banyak kes tu, aku memang tak galakkan lah untuk ke sana. Berbalik kepada entry pemborong kain di Vietnam sebelum ini, aku rasa keselamatan lebih penting berbanding kain kain tu, yedak?.

Sebagai pilihan, kenapa tidak memilih negara lain seperti Indonesia, China?. Indonesia juga terkenal sebagai pusat pemborong pakaian selain Vietnam.

Antara tempat yang menjadi pilihan ketika di Indonesia adalah, Pusat Pemborong Tanah Abang, Pasar Cipulir dan Pusat Pemborong Pakaian Mangga Dua.

Tempat paling favourite aku semestinya Pusat Pemborong Tanah Abang di Indonesia lebih dikenali sebagai Pusat Glosir Tanah Abang.

Amaran awal! Kepada sesiapa yang berniat nak ke sini, wajib! Bawa duit yang betul betul mencukupi sebab apa, sebab memang akan mengila, rambang sangat mata dengan pakaian pakaian yang dijual dengan harga yang sangat murah! Just imagine kita boleh dapatkan blous yang dah cantik dengan harga serendah RM 7/8! Pandai cari.

Kalau ke Tanah Abang ni, memang seharian lah. Dari Pusat ni belum buka pagi tu sampai ke dah tutup baru aku mengelabah nak cari jalan keluar petang tu. Boleh 3 hari straight aku ke sana dari belum buka sampai ke tutup. Betapa hebatnya perangai seorang perempuan bershopping hahaha!

Tanah Abang ni terbahagi kepada beberapa buah block seperti Block A sehingga tak silap Block H. Semua block menawarkan fesyen pakaian yang berbeza.

Pelbagai jenis fesyen pakaian boleh didapati di Tanah Abang ini termasuk telekung, jubah, pakaian lelaki, pakaian wanita, pakaian kanak kanak, batik macam macam lah!

Photo Credit to www.bmw2002tours.com

Photo credit to www.m.tempo.com

Pusat Glosir Tanah Abang ini mula beroperasi sekitar bermula jam 8 pagi sehingga petang jam 5 petang (waktu Indonesia).

Photo Credit to blog.grosirbersama.com

Keadaan di sekitar luar Pusat Pemborong. Kalau di luar ni, sekitar jam 7 pagi dah sibuk dah. So, sementara menunggu Pusat Pemborong tu buka, boleh lah survey dulu barangan yang dijual di luar ni. Mana tahu ada yang lebih murah. Kena rajin lah kalau nak kan harga yang lebih baik. 

Buah buahan juga banyak terdapat di sekitar jalan ni, memang harga yang murah dan fresh!

Photo Credit to jakartabytrain.com

Photocredit to wiwingcollection.blog.com

Photo Credit to www.jalansolo.com

Photo credit to kebayacantik.com

Pusat Pemborong ini juga menjadi antara pilihan bakal pengantin di mana untuk mencari baju pengantin. Memang harga yang ditawarkan sangat jauh lebih murah.

Selain itu, terdapat juga kain ela, kain langsir dan juga pakaian batik. Kain langsir memang cantik cantik. Boleh didapati dengan harga serendah RM25 sahaja!


Photo credit to www.tokopedia.com


Photo credit to fitinline.com

Photo credit to rendaperancis.wordpress.com

Hah dah penat berbelanja tu, jangan lupa makan pula! Karang tak memasal pengsan. Jangan risau, foodcourt yang terdapat dalam Pusat Pemborong ni sangat selesa dan InsyaAllah bersih, Tapi aku tak ingat foodcourt ni berada di block mana yang penting atas sekali. Walaupun aku dah pergi 5 kali ke sini, tapi percaya lah, aku tak pernah ingat kedai kedai dekat sini. Sebab sangat besar dan berbelit nak mencari kedai. Sebab tu dinasihatkan, kalau dah nampak berkenan tu, terus beli jangan nak pusing pusing dulu, kadang kadang langsung tak jumpa semula kedainya. Ada hari, pintu nak keluar pon tak jumpa!

Bukan setakat pakaian je rambang mata, tapi makanan pon rambang mata! Macam macam menu disediakan. Tapi diingatkan ni...Tengok harga betul betul. Kadang kadang suka hati dorang je nak letak harga tukar tukar setiap kali tu sebab dia tahu kita bukan local. Tapi makanan memang terbaik lah terutamanya "gurami terbang". Sekarang kalau rindu ayam penyet dia, tak kisah dah, sebab ada satu kedai ayam penyet di Tanah Abang ni dah buka cawangan di PAS Shah Alam. 

Next pusat pemborong is, Pasar Cipulir, Jakarta Selatan. 

Photo credit to www.tribunnews.com

Cipulir ni agak kurang selesa lah kalau nak dibandingkan dengan Tanah Abang. Sebab di Pusat Pemborong Tanah Abang tu secara total memang aircond bangunannya dan agak bersih berbanding dengan di Pasar Cipulir ni. Nama pun pasar kan... Faham faham lah. Jangan expect macam di Nu Sentral pula hahaha. 

Jarak antara Cipulir dan Tanah Abang pun tak jauh sangat. Tapi aku baru sekali sahaja ke Pasar Cipulir ni. Mungkin tak sesuai dengan selera. Kena pandai mencari juga lah untuk dapatkan yg cantik dan murah. Tapi rasanya di Cipulir ni lebih murah berbanding di Tanah Abang. 

Kalau di Tanah Abang boleh dapatkan sepasang dalam RM 7-14 tapi di Cipulir ada yang boleh dapatkan dengan harga serendah RM 3 sahaja sehelai tshirt! (Memang korang akan rasa jadi orang kaya kejap berberlanja di sana hahaha. Sekejap je. Habis shopping sakan, miskin balik. Jangan habiskan duit terus, karang kena tag airport baru padan!).

Photo credit to www.tribunnews.com


Selain Pusat Glosir Tanah Abang dan Pasar Cipulir, kamu juga boleh ke Mangga Dua. Sorry kalau Mangga Dua ni aku tak dapat nak buat review sebab aku belum pernah singgah ke sana. Mungkin boleh review di blog lain :)

Bahasa yang akan selalu didengar sepanjang di pusat pusat pemborong ni :

Glosir - Borong
Ecer - Asing (jual satu satu)
Gamis - Jubah
Blues - Blous 
Poter - Tukang angkat barang jualan
Ojek - Motor sapu
Angkot - Van biru

Haishh rindu pula suasana di Tanah Abang, masuk je confirm penjual akan pelawa "Belanja bu...." hahaha!

ohh tips...sila datang awal seawalnya, kalau boleh jadi pelanggan pertama, sebab dorang akan tawarkan harga yang murah. Jauh juga lah beza dengan harga biasa. Sebab pelanggan pertama kan.

Satu lagi...sepanjang bulan syawal, hari raya, pusat peborong ni akan ditutup selama sebulan sepajang hari raya. So, tak payah lah plan nak ke sini masa hari raya.

Kalau rasa macam sakit je asik nak ke sini, lepas pergi sekali tu, kamu terus minta kad setiap kedai tu. Dorang memang aktif. Selalu akan whatsapp kan design design baru. Taylor dorang ni memang pantas! so boleh je suruh pos kan ke Malaysia melalui kapal.



















8 comments:

  1. Jika dia cakap material dia
    "Bahan wafer sama spanduk, ada jga jersy"

    Apa maksudnya ya..kurang faham

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kalau nak borong kain batik cop yang tengah famous sekarang tu, akak suggest pergi ke mana ? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sabreena. Maaf ya kalau batik, mungkin awak boleh je tengok di Tanah Abang. Atau mungkin awak boleh hubungi number bawah ni, dia dah bagi info hahaha

      Delete
  3. Saya supplier baju batik jogja n surabaya. Sms 01133577189.maaf ya akak..sy tunpang iklan..cari rezeki hehe

    ReplyDelete
  4. Saya supplier baju batik jogja n surabaya. Sms 01133577189.maaf ya akak..sy tunpang iklan..cari rezeki hehe

    ReplyDelete
  5. Assalam pos melalui kapal bagaimana kiraan cajnya ya.

    ReplyDelete
  6. assalam tau tak kt mana kilang t shirt kt sana

    ReplyDelete
  7. Saya pemula,mohon saran nya min,saya ingin borong baju pria/wanita dewasa dngan harga borong apakah ada masukan,atau recomend tempat nya atau pusat borongnya

    ReplyDelete