Post Top Ad

Post Top Ad

Wednesday, 19 August 2015

11:37:00

Pengalaman backpacker ke Krabi & Hatyai (Part 2)

Ada Apa di “Sebalik Tabir” Semasa Saya Backpacker (4 hari 3 malam) Ke Krabi & Hatyai Thailand?


Repost from www.saudari.com




KRABI (HARI KETIGA)

Pada hari ketiga di Krabi, seawal jam 8.00 pagi saya dan rakan-rakan telah menunggu di lobby hotel untuk dijempt ke destinasi untuk aktiviti yang seterusnya.

Aktiviti kami pada hari ini adalah berkayak, dengan bayaran sebanyak 400 Bath (RM 40).

Jadi perbelanjaan saya kini, RM 486.71.

Perjalanan hari ini lebih lama berbanding semalamnya, dalam 30 minit juga perjalanan baru tiba di Ao Tha Lane Bay.

Pakej hari ini bermula jam 8.00 pagi sehingga 12.30 tengahari.

Bagi saya aktiviti hari ini juga sangat berbaloi!

Kerana dengan bayaran yang bergitu murah, kamu boleh menikmati pemandangan yang cantik dan paling penting berkayak sepuasnya sehingga penat!

Jarak berkayak memang jauh, tapi saya tak ingat berapa KM.
Sampai sahaja dah lihat view yang macam ni memang tak sabar rasanya!




Sebelum tu, kami disuruh untuk tulis nama dulu dalam buku peserta dan diberikan air mineral dan life jacket setiap seorang.

Boleh buat pilihan sama ada untuk mendayung berdua atau bertiga. Kepada sesiapa yang tak tahu mendayung tak apa, jangan risau…Sebab pekerja di sana boleh teman kan, mereka akan dayungkan untuk kamu. 

So tak ada alasan tak cuba!



Berada di tengah lautan, siapa yang tak merasa tenang kan?. Macam ikan yang dilepaskan ke laut rasanya, bebas nak berkayak di lautan luas!




.Bersyukur melihat keindahan alam ciptaan Tuhan.









Dah penat tu, kami diberi masa berehat sekejap. Boleh lah snap gambar ke, nak berenang ke.

Dah puas tu, balik semula ke jeti.

Syukur juga cuaca yang sangat elok pada hari tu.

Tapi bila dah tengahari tu ombak dah mula kuat, air dah mula pasang, memang susah nak dayung and control dekat 500 meter terakhir sebelum sampai ke jeti.

Memang kena kerjasama untuk dayung supaya nak melawan arus tu.

Sampai sahaja di jeti, kami membersihkan diri di tempat yang disediakan (terdapat 3 shower terbuka disediakan).

Kemudian kami dihidangkan dengan buah-buahan sebagai alas perut sebelum pulang ke hotel semula.


Sekali lagi saya memang sarankan untuk memilih pakej ni sebab memang puas hati!

Oh lupa, sebelum ke aktiviti berkayak ni, saya dan Wahida telah check out dari Ascot Hotel.

Sebelum tu sempat lah tumpang barang-barang di hotel Pojie tinggal, di Hotel Good Will dulu. 

Balik sahaja dari berkayak, kami terus ambil barang dan check in di Hotel 3 Bees Guesthouse pula.




Hotel kali ni lebih simple berbanding hotel sebelum ini iaitu Ascot Hotel.

Kalau bagi pendapat peribadi saya sendiri, saya lebih memilih Ascot Hotel kerana sangat selesa berbanding hotel 3 Bees Guesthouse ni. 

Hotel ni juga memang kurang selesa, keadaan yang….

Ok saya tak sarankan sangat lah untuk memilih hotel ni (Untung satu malam sahaja tinggal).

Ascot Hotel, adalah terbaik.

Seperti biasa, dah penat tu check in, terus naik bilik rehat dulu. Lagi pun tak boleh keluar petang tu sebab hujan. So kena tunggu malam juga baru boleh keluar.

Berhenti sahaja hujan, kami pon turun jalan-jalan di Ao Nang Beach sambil mencari souvenir untuk dibawa balik.

Malam ni merupakan malam terakhir kami di Krabi. So, jum nikmati malam terakhir ni dengan cuci mata sepuasnya.

Sedih sebenarnya nak tinggalkan Krabi sebab rasa sekejap sangat dan belum puas lagi.

Malam terakhir ni kami lebih banyak bersantai sahaja. Lagipun Krabi ni mati cepat malam. Dalam pukul 11 dah start nak tutup.Ditambah pula malam tu hujan. So agak terbatas juga pergerakkan kami.

Tak lengkap lah kalau ke Thailand tapi tak merasa diurutkan?. 

So, malam ni kami semua pergi berurut. Tuah kami, malam tu kami dapat offer sebab ramai yang buat.

Untuk urutan kaki dan satu badan adalah dengan harga yang sama iaitu 200 Bath atau RM 20 sahaja untuk sejam.

Memang terbaik!

Lega rasanya dapat berurut lepas puas beraktiviti. Kira RM 20 tu halal lah sebab memang berbaloi.
Tiba masa untuk mencari sesuatu untuk dibawa pulang. 

Gila rasanya sebab memang banyak kedai souvenir di sekitar Ao Nang Beach ni. Sepanjang jalan dan harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan!
Dah penat berjalan sampai ke hujung, perut dah lapar, malas lah nak berjalan. So kami amek tuk-tuk untuk ke kedai makan. Bayaran tuk-tuk seperti biasa 30 Bath setiap seorang. Bermakna kami bayar RM 9.


So far, perbelanjaan saya sudah RM515.17.
Malam ni kami decide nak makan pure tomyam dari Thailand. So, kami memilih Ausana Thai Food & Seafood.

Memang puas rasanya bila dapat nikmati makanan-makanan Thailand yang sebenar. Tomyam nya memang pedas!

Harga makanan di kedai ni juga berpatutan. Memang boleh sangat lah makan di sini. Yang penting HALAL!

Tapi untuk dinner malam ni saya tak ingat berapa sebab, Pojie yang belanja kami. Yelah, esok pagi-pagi kami dah nak balik. Thank you Fawzy.


Habis sahaja makan, saya dan Wahida balik ke hotel dan berkemas sebelum tidur.


Krabi (Hari keempat)


Jam 11 pagi, van yang pada hari pertama hantar kami tu pun datang jemput kami untuk pulang ke Hatyai.

HATYAI (HARI KEDUA)

Setelah menempuh 5 jam perjalanan, kami tiba di Hatyai.
Maka, bermula lah episode duka ku ewah!
Ni lah sebab saya kata di awal tu, jangan pilih agensi van kami ni.
Sebab kami diturunkan di tepi jalan di mana pun kami tak tahu.
Yang saya ingat kawasan tu berhampiran dengan station bas tambang.
Pak cik! Kami bayar untuk dihantar sampai ke agensi kamu semula tau!
Masa ni memang pengalaman yang tak best, saya dan Wahida dah mula naik angin dengan driver tu tak faham bahasa English kemudian kertas bayaran kami dia sengaja tak nak pulang kan bila kami mintak semula.
Saya masih control lagi, tapi Wahida dah naik angin, saya cuba rilex kan dia sekejap sebab fikir tu tempat orang je.
Dah agak bertekak, driver tu pun jalan je dengan kertas resit kami!
Kami ni dah terpinga-pinga tak tahu apa.
Dah agak kecoh masa tu, kebetulan ada warung tepi jalan dan kebetulan lagi seorang yang tengah makan tu sapa kami “kakak kenapa?” untung sahaja ada orang yang boleh cakap melayu dan Thailand!
Wahida pun terangkan kepada pemuda tu apa dah jadi, kemudian pemuda tu pun terangkan semula kepada driver tu untuk pulangkan resit kami.
Tapi driver tu memang biadap!
Dia jalan je!
Kami pun, “tak apa dia nak blah…Aku ade simpan lagi satu resit sebenarnya” nasib baik saya masih simpan resit pembayaran masa pergi.
So, boleh saya refer balik, mana agensi tu! (sorry bab ni memang emosi sikit).
Sebab tu orang kata, segala resit, bukti pembayaran ke apa semua simpan sebaik mungkin.
Jadi hal macam ni, boleh rujuk semula.
Datang pula seorang mak cik ni, tukang masak warung tu, tegur kami.
Mak cik ni pun boleh cakap melayu.
So, dia nak tengok resit tu, kemudian dia dan pemuda tadi nasihatkan kami untuk ke agensi tu dengan menaiki tuk-tuk sebab lebih selamat memandangkan kami berdua perempuan.
Mak cik tu pun tahankan kami tuk-tuk dan dia bagi resit kami kepada driver tu dan bawa kami ke agensi tersebut.
Sampai sahaja di agensi tu, saya pula naik angin, mana tidaknya, bila kami tanya kenapa driver tu berhenti kan kami di tepi jalan, dia pun buat-buat tak faham dengan muka yang menyakitkan hati, dia terus arahkan kami untuk jalan kaki sendiri ke depan tu cari agensi Sri Maju tu.
Tuhan je tau macam mana rasa tahan marah masa tu sebab nak lebih-lebih tu kawasan dia. Ada yang tak balik nanti.
Saya dan Wahida pun tarik beg dan terus jalan je.
Decide untuk cari sendiri mana agensi Sri Maju tu.
Cara kami nak cari?
Ni satu tips, kalau sampai je mana-mana at least, snap lah gambar kawasan tu sikit atau record video lagi bagus.
Daripada gambar dan video tu lah kami refer balik check kawasan mana kami lalu masa hari pertama tu.
Kami teringat, agensi tu bersebelahan dengan main CIMB di situ.  So, kami jadikan CIMB tu sebagai penunjuk arah walaupun tak tahu lah kami ni di area mana.
Mula lah seorang kiri, seorang kanan, terus, belok (jalan ikut kaki je).
Kami ada berbaki lagi 2 jam sebelum bas balik KL sampai.
Tapi kami saja jalan kaki tak ambik public transport sebab nak save budget katanya.
Dah belok kiri, kanan, satu lagi penunjuk arah kami, dekat dengan station kereta api.
Kami pun cari station kereta api.
Yang tak tahannya, tak sedar diri tengah sesat, boleh pula sambil tu tengok fun fair, berjalan cari makanan, cari surat khabar Thailand(souvenir wajib aku kalau ke mana-mana, sebagai wartawan, aku jadikan surat khabar sebagai koleksi peribadi).
So, selagi tak jumpa masa tu, memang tak akan gerak lah.
Paling gila, sempat lagi….
Singgah bengkel tepi jalan, semata-mata nak suruh orang bengkel tu snap kan gambar kami berdua.

Tak takut hilang betul masing-masing.
Sepatutnya kami kejar masa.
Sampai di station minyak, kami tanya orang tempatan dekat situ, CIMB area mana, untung orang tu pandai cakap English.
Dah dekat dengan kawasan tu, saya dan Wahida pun decide nak try naik motor sapu tepi jalan tu.
Saja nak try lagipun dah terasa beg ni berat dari tadi berpusing je.
Kami naik dua motor, setiap motor 30 Bath atau RM3.

Saya dah habiskan RM 545.71 setakat ini.
Kami tiba di di agensi Sri Maju dengan selamat akhirnya!
Berbaki sejam sahaja lagi sebelum bas sampai. Terus lepak sekejap.
Untung di agensi ni ada Wifi.So, relax lah sekejap.
Dah ok sikit saya tanya pasal van kami tadi, masa ni lah baru kami tahu van tu ulat ticket dari agensi lain.
Kemudian kami dinasihatkan lain kali untuk ambik dari agensi ni juga.
Menurut tauke Sri Maju tu, memang ramai dah kena tipu.
Dorang turunkan di tepi jalan supaya kami terlepas bas atau tak jumpa agensi sepatutnya, so kami akan beli ticket bas yang baru dengan agensi mereka pula.
Sayang sekali…
Sheril dan Wahida masih bijak lagi.
Dan macam kata Pojie “nasib baik korang ni hati kental…”
Dapat perempuan hati lembut mau menangis tepi jalan kalau kena macam kami.
Tapi saya selalu cakap “benda boleh settle….”
Alhamdulillah semua nya selamat walaupun dari awal datang ada je benda tak kena.
Tapi akhirnya pasti kami boleh survive.
Sementara tunggu bas datang, Wahida sempat lah jalan di sekitar kawasan tu untuk tengok makanan-makanan yang dijual, tapi tak beli sebab macam tak percaya je halalnya.
So, setakat tengok je lah.
Tepat jam 7 malam, bas kami tiba.
Oh, jangan lupa, sebelum tu kami setiap seorang kena bayar tambahan 15 Bath atau RM 1.50 untuk bayar duit insuran.
WAJIB!
Ticket balik dari Hatyai ke Pudu pula RM 50.
So jumlah perbelanjaan saya kini RM 597.21

KL-JB

Setelah menempuh perjalanan selama 8 jam, kami pun tiba dengan selamat di Pudu Sentral.
Saya pula terus ke TBS pagi tu, terus beli tiket bas balik ke JB dengan harga RM 36.
So saya dah belanjakan RM 633.21 untuk keseluruhan perjalanan 4 hari 3 malam.
5 jam perjalanan, baru lah saya selamat tiba di Larkin.
Sangat meletih kan!
Perjalanan selama 24 jam sehari.
Apa yang saya belajar daripada perjalanan saya kali ini, walaupun pelbagai dugaan kami lalui sehingga lah nak balik, tapi pengalaman ni sangat berharga bagi saya dan rakan-rakan saya.
Kata orang, “jauh perjalanan, luas permandangan”.
Banyak benda yang kami belajar.
Lepas ni, hati kena lagi sado lah kalau untuk next trip!
Entry kali ini saya tujukan khas buat travel partners saya, Wahida dan Pojie, terima kasih untuk pengalaman yang sangat awesome ni!
Jumpa di next destination!


 Credit Photo to  www.pojiegraphy.com

Monday, 17 August 2015

13:18:00

Pengalaman backpacker ke Krabi & Hatyai (Part 1)



Ada Apa di “Sebalik Tabir” Semasa Saya Backpacker (4 hari 3 malam) Ke Krabi & Hatyai Thailand?


Repost from www.saudari.com



Baru-baru ini saya telah backpacker ke Krabi dan Hatyai 4 hari 3 malam bersama rakan-rakan.


Pulang sahaja ke Malaysia, ramai yang dah mula bertanya, berapa anggaran kos sepanjang perjalanan saya. So, untuk entry kali ni saya akan shared kan kos yang dikeluarkan sepanjang perjalanan ke Krabi dan Hatyai serta apa sahaja yang saya boleh buat dengan bajet saya di sana.
Percutian kali ini saya memilih untuk backpacker iaitu percutian dengan bajet yang rendah. 

JB-HATYAI (HARI PERTAMA PERJALANAN)

Memandangkan saya menetap di JB dan travel partner saya, Wahida, di KL, so seawall jam 10.30 pagi saya telah berangkat ke KL menaiki bas dari Station Larkin dan tiba di TBS dalam pukul 3 lebih (agak lambat sebenarnya sepatutnya pukul 2 lebih dah sampai).

Saya memilih bas Pasific Express dan anggaran tiket sekitar RM37.

Kali ni saya dan rakan memilih sedikit kelainan dengan membuat keputusan untuk ke Krabi dengan menaiki bas. 

Kalau flight tu rasanya dah selalu sangat naik, so kali ni nak cabar diri sikit walaupun kedua-dua nya perempuan dan ini merupakan kali pertama kami travel ke Krabi dan Hatyai.
"Kalau ada adik-adik yang nak try buat kelainan macam kami, make sure parents tahu semua plan kamu dan kamu memang sudah bersedia menghadapi segala kemungkinan kerana kamu akan ke kawasan yang sangat tidak familiar dan bahaya jika kamu adalah perempuan.
Kan dah kata buku nota sangat penting *selak semula catatan sebab ada yang dah lupa
Okayy, kami bertolak dari Pudu Sentral pada pukul 10.00 malam.



Kami memilih perkhidmatan bas Sri Maju dengan harga tiket RM 60 sehingga ke Hatyai.

Saya memang saran kan kepada kamu untuk memilih bas Sri Maju ni sebab memang berbaloi.
Dengan keadaan bas yang sangat selesa (seat yang besar dan ada selimut yang disediakan), driver yang ok dan yang paling penting, kira sampai destinasi on time juga lah.

Bila perjalanan malam ni, saya lebih banyak tidur lah.


Setelah menempuh perjalanan selama 6 jam, kami tiba di Changlun. 

Berhenti makan sekejap, driver memungut passport kami untuk mengisi white card, setiap seorang dikenakan bayaran RM5.

HATYAI-KRABI (HARI PERTAMA PERJALANAN)

Selesai sahaja urusan passport, kami meneruskan perjalanan semula menuju ke imigresen Thailand.

Sekejap je urusan imigresen ni. Settle cop passport semua, kami naik semula ke bas. 

Tapi saya agak tertanya masa ni, kenapa tak ada pemeriksaan beg ya macam di sempadan kita atau seperti di pintu masuk Singapore (cuma kami diarahkan untuk membawa turun semua beg, tapi kemudian jalan seperti biasa je). Ok tak apa lah. Mungkin sistem yang berbeza.

So far, buat masa sekarang saya telah belanjakan RM102.

Tiket bas dari JB-KL (RM37)

Tiket bas Pudu Sentral – Hatyai (RM60)

Upah isi white card  (RM5)

Jimat di situ kerana kami tak makan semasa di perhentian Changlun tadi.
Kemudian kami meneruskan perjalanan semula ke Hatyai. Perjalanan sambung lagi dalam 2 jam.

Tepat 8 jam perjalanan kami seperti dijadualkan, kami tiba di agensi Sri Maju di Hatyai.


Ok ni sedikit pengalaman yang tak best saya nak kongsikan. Tiba sahaja di agensi tu, kami bersiap sekejap, keluar sahaja dari toilet, datang seorang lelaki menghampiri kami berhampiran kaunter, menawarkan perkhidmatan van ke destinasi pilihan lain seperti Krabi, Phuket dan lain-lain.  

Kami dengan blur sikit baru keluar toilet pun, dengar lah lelaki tu explain offer dia, kami pon ok consider dengan offer dia. Then kami di bawa ke agensi lain dengan menaiki tuk-tuk. Bayaran tuk-tuk 40 Bath (RM4) seorang.


Kami ingatkan dia dari agensi Sri Maju juga, rupanya dia masuk ke kedai Sri Maju sahaja untuk mencari pelanggan (ulat tiket la).

Kemudian kami mendapatkan perkhidmatan van dari Hatyai ke Krabi dengan harga yang mahal sebenarnya. Bila dah duduk diam baru perasan kan. Yela baru sampai blur lagi dan itu pertama kali kan dah kena tipu sekali! Kami bayar 1700 Bath / RM 170 (return) RM 85 (sehala) setiap seorang untuk perkhidmatan van tersebut. 

Sepatutnya boleh dapat lagi murah dalam RM55-65 sahaja. Tak apa kita kena sekali ni.


Kami terus ambil perkhidmatan return sebab senang. Menurut mereka di situ, memang tak akan ada teksi yang boleh kami nak suka-suka tahan untuk balik dari Krabi ke Hatyai nanti. Sebab memang sistem mereka siapa yang nak balik akan amek return sebab van ni akan jemput kami pada tarikh balik di hadapan hotel kami nanti.





So sekarang saya dah belanjakan RM272. (Boleh save bajet lagi sebenarnya kalau pilih agensi yang lebih murah).


Tapi nasib baik van yang disediakan memang terbaik. Selesa. So, tak terkilan sangat lah. Kalau tidak naya lah sebab perjalanan dari Hatyai ke Krabi mengambil masa dalam 5 jam. Van memang selesa dengan seat yang selesa, aircond yang kuat, siap ada tv. Dah penat tu memang tidur terus naik van.

(Walaupun selesa van nya, tapi saya sangat tidak menyarankan kamu untuk memilih agen ni sebab perkhidmatan yang agak……Baca sampai habis baru tahu kenapa).

Sesekali tersedar tu ada juga cuci mata melihat pemandangan di Hatyai. Tapi tak ada yang special pon for me sebab sepanjang perjalanan, sama je macam suasana di Malaysia dengan pokok getah dan perumahan yang sama macam taman-taman dan kampung di Malaysia. Dah rasa macam jalan di Melaka pula.

Semasa pejalanan kami ada berhenti rehat di hentian rehat di sini. Dalam 20 minit juga sebelum teruskan perjalanan (sekali lagi kami tidak makan apa-apa sebab macam tak yakin lagi makanannya). Tak fikir makan lagi masa ni sebab dalam kepala dah terbayang katil dan pantai sahaja!


KRABI (HARI PERTAMA)

Sekali lagi kami diuji, bila driver kami tak jumpa hotel kami. Puas lah pusing sampai ke Krabi town kemudian patah balik ke Ao Nang agak jauh juga. Tanya orang sana sini, hah ini lah masalah besar, bahasa. 

Di sebabkan driver ni langsung tak boleh berbahasa inggeris, faham pun tidak, susah lah bila saat-saat macam ni. Bagi isyarat pun tak faham sangat. Sampai kan saya kena tulis dekat kertas. Kemudian seorang lagi penumpang kena tuliskan dalam ejaan Thailand. Endingnya, kami pit stop di kaunter tourism. Baru lah clear sikit. 

Kalau tidak rasa macam ‘ayam dan itik’ bercakap. Seorang cakap bahasa Thailand, seorang cakap Bahasa Inggeris. Sudahnya, guna bahasa isyarat!

Pejalanan yang sepatutnya 5 jam dah jadi lebih 6 jam sebab tak jumpa hotel. Fuhh….Bayangkan bertapa letihnya. Terutama saya yang dari JB ni, perjalanan yang ditempuh hampir 24 jam, seharian. Tapi ni semua kami ambil sebagai pengalaman dan mencabar diri sendiri.

Ok kalau hotel kami memilih 2 hotel. 2 malam di hotel Ascot Hotel dan 1 malam di 3 Bees Guesthouse. Saja nak try hotel yang berbeza. Tapi untuk urusan hotel, rakan travel saya seorang lagi, Pojie yang uruskan. Dia yang membuat pilihan hotel dan pembayaran untuk kami. Pojie pula stay di hotel yang lain, Good Wills Hotel. Jadi kami stay di 3 hotel yang berbeza sepanjang di sana.

Bajet untuk hotel pula, 2 malam di Ascot Hotel RM 112.18 dan 1 malam di 3 Bees Guesthouse RM39.30 . Jumlah RM151.48. Tapi jumlah tu saya bahagikan kepada dua orang. Jadi setiap seorang harus bayar RM75.74 untuk 3 malam hotel.

So far total saya sudah RM 347.74.

Lepas puas pusing-pusing baru lah jumpa hotel kami. Sampai sahaja kami terus check in. Pojie dah dari pagi sampai sebab dia datang naik flight. So saya dan Wahidah, decide untuk rest dulu sebelum keluar mencari laut! Sebab masing-masing dah lepak.

Sementara nak menunggu sunset tu. First day, kami hanya bersantai sahaja sebab sampai pun dah tengahari. Lepas tu penat semua, so kami decide untuk ambil angin sahaja di Ao Nang Beach sambil mencari pakej-pakej aktiviti untuk esoknya.




Sambil tu kami try dulu Nutella Banana Pancake yang memang terkenal di Krabi ni. Rugi kalau ke sini tapi tak cuma this pancake. 


Selain Nutella, banyak lagi pilihan macam yang tersenarai di papan pada gambar di bawah. Memang banyak stall yang menjual pancake di sini.




Tadaaa nutella banana pancake! Kami dapat kan dengan harga 40 Bath atau RM4. 

So sekarang perbelanjaan sudah RM 351.71


Ok berbalik kepada misi utama iaitu mencari pakej terbaik untuk beraktiviti esoknya. 





Setelah puas pusing kawasan sekitar Ao Nang, kami dapat tempat agensi terbaik! Pakej yang ditawarkan di agensi ni so far yang termurah dan terbaik aktiviti yang disediakan. So kami dah dapat aktiviti untuk esok! Apakah aktivitinya?. Ok teruskan membaca!


Dah gembira dapat pakej aktiviti esok, apa lagi, menyempat kami kacau ratu-ratu di sini hahaha!

Tapi hati-hati sebab kalau snap gambar dengan mereka ni pon kena bayaran tau! 20 Bath setiap seorang. So, sebab kami gatal pergi melayan, kena lah ketuk 60 Bath untuk 3 orang wanita celup ni. 

Serius kamu jangan melayan! Kata nak save bajet kan. Tapi dah gatal pergi menambah bajet lagi! 

So far sekarang saya dah belanjakan RM 353.71


Hah segala penat terus hilang bila dah dapat tengok this scenery.








Next apa lagi…Dah habis menjamu mata dengan sunset, tiba masa menjamu perut pula. 

Untuk dinner malam ni kami decide untuk makan makanan yang agak ok sikit lah. Lagi pun baru first day, so masih belum sempat mencari kedai makan yang lebih baik dan lebih murah.

Kami dinner di Moti Mahal (nama kedai mahal tau!). Kami pesan makanan sepinggan hidangan je. Macam nasi goring daging. Senang. Plus pulut mangga.


Untuk dinner malam tu saya bayar 150 Bath atau RM 15 untuk makanan dan minuman.
Duit terus mengalir. 

Sekarang sudah RM 366.71 saya belanja kan.

Dah letih, so balik hotel tidur! Kena simpan tenaga secukupnya sebab aktiviti esok memang seharian dari tengahri sehingga lah ke malam. 

KRABI (HARI KEDUA)


Hari kedua kami tetap bangun awal dan keluar ambil angin di Ao Nang Beach. Rugi pula rasanya kalau datang sini tapi habiskan masa dengan tidur je kan. So, jum cuci mata!





Sempat juga lah part time dekat pam minyak. Menariknya pam minyak di sini ade sebuah je dan terletak di tepi-tepi jalan. Cara nak bayar masukkan duit macam kita bayar parking dekat Jusco.


Dah pukul 12 tengahri kami pun balik hotel masing-masing untuk bersiap-siap.


Tepat jam 12.30 tegahari van kami (termasuk dalam pakej) jemput di depan hotel kami. Menuju ke destinasi.

So aktiviti kami pada hari ini adalah 7 island!


Berikut tentatif aktiviti sepanjang hari :

12.30 PM : Pick up service from Ao Nang.

Tepat jam 12.30 van tiba di hotel dan membawa kami ke destinasi. Perjalanan mengambil masa 15 minit.



12.45 PM : Depart from local pier to 7 island.

Setibanya, kami diminta untuk mendaftar nama dan diberi sticker dan goggle setiap seorang (kalau hilangkan goggle, kena denda 400 Bath, so jaga elok-elok!).

1.00 PM : Pickup service from Railay.


Di jeti, kami dipecahkan mengikut sticker yang kami pakai kerana setiap bot ada pakej yang berbeza.



Keadaan dalam bot. Ada juga menjual makanan ringan. Iya lah tahu lah bila dah berenang mesti akan lapar. Ni lah masanya agen nak buat duit kan!



Chicken Island : Snorkeling on coral reef.



Perjalanan kami untuk tiba di pulau pertama agak lama juga. Mula-mula macam excited, lama sangat sampai mengantuk nak tunggu….

Tak sabar dah nak terjun ni!




Tadaaa finally snorkeling! Memang sangat seronok bila dah ‘dilepaskan’. Setiap pulau kami stop untuk snorkeling atau berenang dalam 30 minit. Berenang lah, menyelam lah sepuasnya satu hari suntuk tu!

Si Island : Popular location for excellent snorkeling the marine life here will amaze you.

Tup Island : Swimming in the famous sandbanks and sunset in the front of the island.




Ok gambar yang bawah ni antara benda yang best dan rugi kalau tak cuba semasa aktiviti hari itu.

Which is “Cliff jumping!”



Tapi memang agak bahaya. 

Sebab tu tak ramai yang nak cuba. Untuk satu bot tu boleh kira dalam lima atau enam orang sahaja yang nak buat paling ramai pun dalam tujuh atau lapan orang. 

Kebanyakkan nya memang orang putih lah. Sebab dorang ni kan adventurous. Kalau daripada bot saya adalah dalam enam orang je buat. Tiga orang melayu termasuk saya dan Wahidah. 

Pojie tak buat hahaha!



Saya dan Wahidah memang sukakan cabaran dan extreme game. 

Kami mempunyai minat yang sama. So, masa ni saling lah mencabar sesama kami untuk mencuba.

Mula-mula tu perhatikan je lah orang lain dari bot lain buat dulu. Nak make sure juga selamat ke tidak!

Untuk aktiviti ni, kami diberi kebebasan untuk buat. Just jaga diri lah. Kalau tak yakin, jangan buat!

Untuk terjun cliff jumping ni, kami kena buka life jacket untuk terjun. 

So, buka life jacket, panjat banjaran tu, terjun terus sampai dasar dalam laut tu. Tanpa life jacket!

Dah dekat bawah tu, pandai-pandai lah kamu berenang ke apa untuk timbul semula ke atas.



Tapi lepas timbul tu, akan ada lah yang tolong campakkan semula life jacket tu dekat kamu. 

Yang bagusnya, semua orang yang nak buat tu akan kerjasama. 

Seorang akan pegangkan tangga tu supaya kamu naik, seorang akan tolong kamu untuk panjat, seorang akan tunggu dan campakkan kamu life jacket bila kamu timbul semula. Tak kira lah melayu ke, orang putih ke. Semua tolong.

Memang satu kerugian kalau dah bayar pakej dan tak buat cliff jumping ni!

Sekali dah terjun ke dasar tu, memag terasa nikmat dia! Kalau diberi peluang lagi, memang saya akan buat lagi cliff jumping ni. Lagi tinggi akan panjat. Nak lawan orang putih tu, memang tidak lah. Tinggi sangat mereka ni cabar diri.

But still, I’m proud of myself sebab berjaya cabar diri sendiri lagi.

Phranang Cave : Visit Pranang Cave (tapi kami just lalu je tapi tak masuk pon cave tu sebab kami tak amek pakej untuk jejak ke sempadan lain. Sebab kalau jejak kaki dekat tanah pulau tertentu akan dikenakan bayaran masuk ke sempadan lah kira 400 Bath. Tapi kami tak bayar untuk tu).

Taming Island : Sightseeing beautiful island.





Disediakan juga air mineral dan buah-buahan (nenas dan tembikai) untuk kami alas perut sebelum makan malam.



Ini namanya berenang sampai pengsan!


Cantik sangat sunset pada petang tu. Dengan cuaca yang elok, dapat lah kami berpelung melihat sunset.

Poda Island : Dinner and BBQ, on the beach and make a photography. After dinner a spectacular fire show, performance by your tour guide.



Next, kami ke Pulau Poda pula. Kami diarahkan untuk tukar bot di tengah laut untuk ke sini. Sebab siapa yang tak beli pakej yang ada BBQ, dorang akan naik bot lain. Dipecahkan lah. Dua trip juga lah yang ambil kami sebab ramai.





Tadaa! Di sini lah kami semua berhenti untuk makan malam seperti yang termasuk dalam pakej. Ok juga makanan yang disediakan. Tapi kalau lapar boleh je tambah.



Pengalaman yang sangat seronok bila dapat bersantai macam ni dekat pulau. Makan ramai-ramai, berhadapan laut. Cantik sangat! Pelbagai bangsa semua duduk santai bersama.

Dah rasa macam suasan cerita survival pula. 





Di Pulau Poda ni merupakan hentian yang paling lama lah berhenti. Lebih sejam rasanya.
Habis sahaja makan dan bersantai, kami disediakan dengan pertunjukkan “abang api” oleh tour guide kami.

Memang meriah suasana semua berkumpul tengok pertunjukkan tersebut. Sangat terhibur!
Setelah selesai semua pertunjukkan, kami diarahkan untuk naik semula ke bot kami mengikut agen kami seperti sticker kami pakai.

Masa ni agak kelam kabut juga lah, sebab dah malam, gelap cuma ada cahaya bulan dan lampu yang malap dari bot sahaja. So agak bergelap dan kabur-kabur lah kami semua masuk ke laut dengan beg, goggle semua, berebut nak naik. 

Agak berpusu lah. Tambahan, bila dah malam tu, air dah mula pasang, so agak tinggi lah air. Kalau yang pendek nya 157 cm macam saya ni, agak dah paras bahu juga lah air masa tu untuk panjat naik bot.

Masa tu nak gelak pun ada, sebab apa?. Serius dah serupa sangat macam pelarian Rohingya! Yelah jalan bawah bot macam tu. 

Lepas tu nanti akan ada lah penumpang lain yang akan tolong sambutkan beg –beg dari atas bot. Kami kena angkat lah beg atas kepala supaya tak masuk air, sebab ada handphone semua dalam tu. So adalah, gilir-gilir yang tolong. Kita pas kan dari bawah bot, mereka akan sambut.

Terima kasih siapa yang buat kerja amal tu.

Seronok lah, rasa banyak kerjasama antara kami sepanjang aktivit ni.

Tour guide yang juga baik kepada kami semua. Service terbaik.

Sangat disarankan untuk ke Mariam Travel.        




Seeing plankton : Complete the evening with a refreshing swim amidst the bio-luminescent  phosphor the sea around you.

Ok ni last pit stop kami, pulau terakhir, kami snorkeling di malam hari. Gelap gulita. Tapi jangan risau, Untuk malam punya snorkeling ni, disediakan tali yang telah diikat dari bot ke banjaran. So, kami semua diarahkan untuk beratur dan bergayut pada tali tu supaya tak jadi apa-apa sebab memang gelap.

Tapi, bila dah selam tu baru lah kami Nampak planton.

Untuk yang ni, agak sekejap saya turun, sebab tak tahu kenapa masa tu, goggle saya ada problem, bila dah selam tu memang air masuk, memang telan air dan rasa lemas sikit. 

Agak panic juga sebenarnya, sebab dalam gelap, dengan lemas sikti, nak pegang tali tu lagi, memang panic juga…So saya decide untuk naik semula ke bot.

Lain kali check dulu! Jangan main terjun je.

9.00 PM : Back to Railay.

Seperti dijadualkan, jam 9 malam kami tiba semula di jeti. Pulangkan goggle semua, tunggu driver.

9.15 PM : Arrive to your hotel.

Jam 9.15 malam, kami tiba di hotel masing-masing dengan basah kuyup!

Untuk pakej 7 Island ni kami bayar 800 Bath atau RM 80. 

So total perbelanjaan sekarang RM446.71



Ni lah hotel kami untuk 2 malam pertama. Ascot Hotel.




Bilik yang disediakan memang sangat selesa! Puas hati! Katil yang empuk, bilik yang bersih, siap TV, Ice box semua, complete.




Bilik air yang bersih. Itu penting!



Permandangan daripada sliding belakang. Nampak lah view banjaran.

Balik rehat kan diri sekejap. Lepas tu saya dan Wahidah keluar ambil angin sekejap di Ao Nang Beach sebelum balik ke hotel semula dan tidur.

Habis hari pertama dan kedua kami di Krabi.


 Credit Photo to  www.pojiegraphy.com