Post Top Ad

Post Top Ad

Wednesday, 14 December 2016

00:32:00

Pascucci Café

Pascucci Café merupakan tempat minum yang ideal kepada pengemar kopi tegar. Pelbagai menu utama yang berasakan biji kopi disediakan di sini. Daripada kopi, jus dan juga makanan western dihidangkan di sini.

9 November yang lalu, kafe Itali terbesar ini telah merasmikan pembukaan cawangan baru nya yang terletak di Menara Hap Seng 2, Kuala Lumpur.  Pascucci Café telah memiliki 200 cawangan kafe di 20 buah negara termasuk empat di Malaysia iaitu di Menara Hap Seng 2, Menara LGB, Sunway Pyramid dan di Tropicana City Mall.






Rakan media telah dipanggil untuk tujuan memperkenalkan dan mempromosi kafe tersebut. Semasa perasmian tersebut, kami berpeluang mencuba pelbagai menu yang terdapat di Pascucci Café ini terutamanya hidangan kopi yang disediakan sebagai menu utama.


Antara menu yang saya berpeluang mencuba adalah Americano coffee. 
Memang tidak dinafikan, ia merupakan antara Americano yang terbaik pernah saya cuba setakat ini. Jadi, saya mencadangkan agar pengemar kopi tegar di luar sana untuk datang ke Pascucci Café ini bagi merasai sendiri kenikmatan biji kopi yang dihidangkan di setiap cawangan Pascucci Café ini. 






Friday, 9 December 2016

07:48:00

Ninjago The Ride, Legoland, Johor

Ninjago The Ride merupakan tarikan baharu yang terdapat di Taman Tema Legoland, Johor, Malaysia. Ninjago The Ride merupakan yang pertama di Asia setakat ini.

Pengurus Besar LEGOLAND® Malaysia Resort, Mark Germyn, Pengunjung bakal merasai sendiri pengembaraan berdefinasi tinggi 4Dimensi seperti di alam ninja sebenar di siri televisyen Ninjago.

Dengan pelaburan hampir RM40 juta, pihak Taman Tema Legoland, Malaysia berharap dapat menarik lebih ramai pengunjung pada masa akan datang.

Rakan media berpeluang mencuba sendiri Ninjago The Ride ini semasa majlis perasmian yang berlangsung pada November lalu. Train kereta api yang dilengkapi dengan dimensi yang berkonsepkan ninja ini benar-benar menarik untuk dicuba terutamanya untuk kanak-kanak.

Pengunjung berpeluang menjadi empat jenis ninja ketika dalam perjalanan sepanjang permainan Ninjago The Ride tersebut, iaitu, Ninja Kai (Kuasa Api), Ninja Cole (Kuasa Bumi), Ninja Zane (Kuasa Ais) dan Ninja Jay (Kuasa Kilat).


Pelancaran Ninjago The Ride di Taman Tema Legoland, Malaysia, telah disempurnakan Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Seri Mirza Mohammad Taiyab. Beliau turut berharap, agar tarikan baharu ini mampu membantu sektor pelancongan dan meningkatkan ekonomi negara. 




Monday, 14 November 2016

18:59:00

Xierra Thermal Pants


Walaupun badan saya ni bersaiz kecil, tapi tak bermakna saya tak ambil berat tentang kesihatan diri atau tak terfikir untuk bersenam. Tak kira besar mana, bagai mana rupa bentuk badan pun, seseorang itu harus lah tetap menjaga kesihatan diri terutamanya dengan bersenam.

Sebagai seorang wartawan, terutamanya wartawan travel, saya sangat memerlukan penjagaan kesihatan diri yang sempurna demi melaksanakan tugasan saya. Stamina haruslah sentiasa berada di tahap terbaik!

Jadi kecil atau besar bukanlah alasan untuk tidak bersenam!

Baru baru ini saya telah menggunakan Xierra Thermal Pants sebagai support saya ketika bersenam.



 Xierra Thermal Pants telah direka khas menggunakan fabrik neothermal yang mampu membantu memerangkap haba dengan lebih cepat. Cara ini mampu membantu membuang lemak di peha, pinggul dan perut secara efektif.

Memang akan berpeluh lebih banyak lah. Ehhh...tapi jangan risau! Walaupun berpeluh dengan kuantiti yang banyak, tapi tak akan ada kesan di luar seluar ni. Jadi tak lah nampak dah lencun tu hahaha (Kering dan selesa di bahagian luar).

Selain itu, Xierra Thermal Pants menjadi pilihan saya kerana design dan colournya yang menarik! iaitu dark purple. Jahitan yang kemas dan berkualiti tinggi juga membuatkan pelanggan merasa tertarik untuk mendapatkan Xierra Thermal Pants sebagai koleksi. Terutama kepada kaki gym tu, jangan lupa dapatkan Xierra Thermal Pants by www.xierra.com

Harga yang ditawarkan pula sangat berpatutan iaitu hanya RM 139.00 sahaja!



Malah, selebriti tempatan seperti Fara Fauzana dan Jihan Musa juga mempercayai kualiti Xierra Thermal Pants ni. Mereka turut menggunakan Xierra Thermal Pants ketika bersenam. Jadi tiada alasan untuk anda tidak mempercayai kualiti Xierra Thermal Pants ini.

Sambil bersenam, menjaga kesihatan diri, anda juga berpeluang memenangi wang tunai bernilai RM 1,000 ringgit secara TUNAI! mudah sahaja dengan menyertai cabaran Xierra Thermal Pants lose weight.


Caranya mudah, anda hanya perlu
1. Like page Xierra
2. Share post ini (pastikan setting public)
3. Upload gambar before & after di FB anda dengan caption bagaimana Xierra Thermal Pants mengubah gaya hidup sihat anda & hashtag #xierraweightlosschallenge (pastikan setting public)
4. Gambar peserta WAJIB memegang Xierra Thermal Pants (sebagai bukti pembelian)
.
PEMENANG akan di pilih pada bulan JANUARI. Transformasi TERBAIK & caption paling menyentuh hati akan dipilih sebagai pemenang!

Jangan lepaskan peluang untuk menyertai contest tersebut!



Untuk maklumat lanjut :
Whatsapp: 010-847 2611
Instagram: @xierra.official

Sunday, 13 November 2016

23:08:00

Tioman Island Clean-Up Day (TICD) (Part 3)

Bila dah seharian beraktiviti, dari kering ke basah ke kering semula, jom lah check in bilik pula! Saat yang dinanti nantikan untuk tengok keadaan bilik yang disediakan di Berjaya Tioman Resort ni.

Dalam pukul 6.30 petang kami dibahagikan kepada bilik kami.


Ini lah bilik saya dan Sanda. Room 219.





What do you expect? Kalau dah Berjaya Hotel tu, mana mana cawangan pon, sah sah lah sangat selesa!

Kami diberi masa lebih kurang sejam untuk bersiap siap bersihkan diri semua untuk dinner di Restoran Sri Nelayan sekali lagi. 

Pada jam 7.30malam kami semua mula berkumpul di Restoran Sri Nelayan untuk dinner bersama para divers. Ini kali pertama kami bergabung bersama divers. Sambil dinner tu, kami disajikan dengan video presentation mengenai TICD 2016 ini oleh para divers termasuk dari Malaysia dan Singapura. 

Rilex...Aktiviti hari pertama kami tidak habis setakat petang tadi je. Ada lagi!

Ingat lagi tak di entry part 1 ada kata, siapa yang dapat like gambar paling banyak akan ada dapat hadiah?. 


Hah ini lah hadiahnya, candle light dinner tepi laut weyh! So pemenangnya adalah Neyra dan Halim. Tahniah :)

Yang tak menang tu jangan nak feeling feeling hahaha makan je ramai ramai kan Restoran Sri Nelayan tu hahaha!

Sedang mereka berdua ni menikmati candle light dinner tu, yang lain, kami di bawa night walk di tepi laut fuhhh sedap betul cuaca pada waktu malam. Angin aginnya.....GM Berjaya Tioman, Mr.Sonny, sendiri yang bawa kami untuk night walk tu.

Kami disuruh untuk tangkap burung yang terdapat di Jeti tu, katanya, kalau dapat tangkap, buat permintaan, mungkin akan dimakbulkan hahaha tapi sayang...No one yang berbakat malam tu kahkahkah! Fail! semua tak dapat tangkap. Mampu tengok jelah tangkap gambar.

Dah habis melayan perasaan malam tu dengan angin sepoi sepoi bahasa di tepi laut, marilah kita balik bilik dan berehat untuk aktiviti esok pula. Kumpul semula tenaga setelah seharian tak berhenti beraktiviti.

GoodNight Tioman!!
22:04:00

Tioman Island Clean-Up Day (TICD) (Part 2)

Perjalanan kami dari Tanjong Gemok Jetty mengambil masa sekitar sejam lebih sebelum tiba di Pulau Tioman. *Kepada sesiapa yang mabuk laut tu, lebih baik makan pil dulu sebab perjalanan mengambil masa yang agak lama iaitu hampir 2 jam untuk tiba!


Masa kami pergi pula dengan cuaca yang kurang baik. Dengan hujan, laut bergelora. Yelah dah nak hujung hujung tahun ni, nak musim monsoon sudah. Sebenarnya tak berapa sesuai untuk aktiviti laut.

Pada jam 2.00 petang, kami tiba di Berjaya Tioman Resort. 

Kami diberikan welcoming briefing yang meriah oleh pihak Berjaya di Restoran Sri Nelayan.



Sekali gus, lunch sekali di sana. Memang tak sabar sabar lah semua nak makan yalah dah tengahri, perut pon dah lapar. Makanan yang disediakan juga sangat menyelerakan. 





Setelah relax kan diri, selepas makan, jam 3.30 petang kami dibawa mengelilingi kawasan Berjaya Tioman Resort oleh Team Berjaya. Kami diberikan pilihan sama ada untuk berbasikal ataupun menaiki bugge bagi aktiviti ini. Huru hara juga lah bila masing maisng berpusu pusu dengan basikal sekali ramai hahaha! Tapi memang meriah sebab team kali ni semua sporting habis!







Ini dia Pilot saya, Zul from The Sun Daily Newspaper





Ohh yeahh...Co-Pilot duduk diam je kat belakang hahaha!😆

Kami dibawa melawat jenis jenis bilik yang terdapat di Berjaya Tioman Resort ini (bagi tujuan review). Setelah selesai review semua jenis bilik, kami meneruskan hari dengan aktiviti yang lebih menarik!





Memang first day, sampai sampai je dah padat aktivitnya. Kami belum sempat check in lagi ni terus kena buat aktiviti. Tapi memang fun!

Kami terus mengayuh ke padang golf untuk tujuan pengenalan dan review. Walaupon padangnya tidak besar, tapi dengan kedudukan yang bersebelah laut dan hutan rimba, memang terasa tenang suasana untuk bermain golf di sana.








Setelah selesai sesi pengenalan, kami dikehendaki mengayuh semula basikal dan berkumpul di dive center berhadapan laut.


Ketika itu, kami diberi briefing mengenai aktiviti seterusnya. Di mana kami akan membuat lagi empat aktiviti, which is, golf, snorkeling, kayaking dan glass bottom boat. Excited kan?!

Tapi kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan. Yalah, kalau semua nak buat aktiviti yang sama secara serentak memang tak tercukup lah. Mana nak cari stick golf tu banyak banyak, kayak, life jacket lagi kan. So, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan bagi memudahkan. Kira kami buat sistem rotation lah. Semua orang berpeluang merasai semua aktiviti.

*Aktiviti harini memang favorite saya lah. Sebab saya gemarkan aktiviti air. Ngam sangatlah!

Group saya pada masa tu telah memilih golf sebagai aktiviti pertama. Kami memilih golf dulu sebab malas nanti dah basah basah nak naik buat aktiviti kering pula, better kering dulu, lepas tu lencun terus hihi


Jaga jaga...Geng pensabit rumput nak sabit rumput ni!😜






Fuhhh terasa diri macam Tiger Woods!


Setelah selesai golf, group kami ke aktiviti seterusnya which is, snorkelling! my favourite ni!

Masing masing cepat cepat lah ke tepi pantai tu untuk menaiki bot ke tengah laut, untuk snorkelling. Sebelum tu, kami diberi sedikit briefing mengenai aktiviti tersebut dan diberi life jacket dan goggle. 












Bertapa bahagianya masing masing dapat terjun dalam air ni! Macam macam patten pon ada!




Sedih tak ada dalam gambar sebab masa ni saya dah buat misi menyelamat hahaha


Ni hah selamatkan kayak Kakak kita ni hahaha tak memasal pergi naik boat, bersnorkeling, balik kena dayun kayak pula sebab Kak Ellie dah cramp lol! Semua orang balik naik bot siap bergambar bagai....sedih..... Kena lah bawa balik kayak ni ke jeti semula. Memang feeling habis aku berkayak sorang sorang sambil mata melayan sunset fuhhh. Nak repeat rasanya! 

Sampai sampai je abang beach boy datang tanya "Awak memang main aktiviti laut ke?. Biasa berkayak?. Awak ni diver ke?". Amboii abang...Macam machine gun dia duk tanya ya!. 

"Ehh tak adalah abang. Ini baru kali kedua saya berkayak. Last tahun lepas di Krabi. Ini pun saya dayun je. Diver?. Memang tidak lah hahaha saya snorkeling je lah. Tapi saya suka lah aktiviti air ni"

"Sebab saya perhatikan awak dari tadi. Kemain awak berenang sorang sorang tak ikut yang lain, mengajar orang berenang lagi (sebab that time aku ada selamatkan someona yang hampir lemas hihi), lepas tu berkayak sorang sorang. Baik awak ambil lesen diver".

Tak memasal berborak jadinya dengan abang tu sementara menunggu yang lain sampai. Aduh...kita yang berkayak sampai dulu lol 😂







Tak melepaskan peluang menikmati sunset pada petang tu.


This is Tioman bro! Gila tak awesome!



Glass bottom boat sahaja yang aku tak sempat nak buat sebab cuaca dah agak mendung petang tu. Gambar di atas ni, Group Kak Ellie, Abang Adam & Adrian sempat buat.




Hari pon dah senja, marilah bersiap siap balik ke lobby untuk check in bilik. 


GAMBAR GAMBAR CREDIT TO SEMUA MEDIA YANG TERLIBAT: Santai Travel Magazine, The Sun Daily Newspaper, 1twenty80 Magazine, K-Network Media, Malaysiafoodies.com, www.ieyra.com, malaysiabackpackers.com, uw.com dan www.yazidizzat.com, Tian, Wayne, Berjaya Group (semua yang telah berkongsi gambar. Tak ingat dah nak credit satu satu sebab dah banyak sangat gambar). TERIMA KASIH!